Termen in de verpleegkundige zorg en het opstellen van een verpleegplan/-rapportage
Veel gebruikte termen in de verpleegkundige zorg en toelichting daarop De strekking van de veel gebruikte termen in de verpleegkundige zorg is niet meer dan een hulpmiddel. De hulpvraag van de patiënt / cliënt / zorgvrager in zijn / haar individuele situatie behoort steeds centraal te staan.
Respect, ontplooiing en een volwaardige plaats in de samenleving staan daarbij centraal. Basiselementen / veel gebruikte termen in de verpleegkundige zorg: |
1. Verpleegkundige diagnose.
|
2. Verpleegplan
Verpleegkundige interventies Omschrijving van:
Evaluatie.
| |
4. Verpleegkundige rapportage |
5. PES
|
6. RUMBA Relevant
Understandable (begrijpelijk)
Kanttekeningen bij het gebruik van de RUMBA-criteria:
|
7. SOAP Symptomen kunnen zowel Subjectief als Objectief zijn. 8. Nanda NANDA-International is een classificatiestelsel voor verpleegkundige diagnose ter ondersteuning van het klinische redeneren. De verpleegkundige diagnosen zijn samengesteld uit een diagnoselabel:
De diagnoses zijn gegroepeerd in 13 domeinen te weten: Een zorgprobleem formuleren geschiedt bij voorkeur als een kort omschreven PES diagnose en het zorgdoel volgens de S.M.A.R.T.-eisen. De acties om het zorgdoel te bereiken worden geformuleerd vanuit de W-vragen (wie, wat, wanneer, en waarom). In het onderstaande worden een verkorte PES diagnose en de S.M.A.R.T. methode uitgelegd en toegelicht. Een goed systeem om vanuit verschillende domeinen de zorgbehoefte en de ondersteuning daarvoor te formuleren is het Ohama System waarmee de wijkverpleegkundigen werken om de hulpvraag en indicatie vast te stellen. Wij verwijzen hiervoor naar het linkadres www.omahasystem.nl en verder ook de volgende webpagina. |
Weergave van een PES diagnose
PES staat voor:
voorbeeld Probleem Verstoord slaappatroon verstoring in de kwaliteit en kwantiteit van het slaappatroon. |
Ethiologie |
|
Symptomen |
|
S.M.A.R.T. Doelen
S.M.A.R.T. Doelen
Iedereen heeft er wel eens van gehoord “SMART” doelen? Elk boek/cursus/seminar dat iets zegt over doelen stellen heeft het erover dat die gestelde doelen behoorlijk “SMART” moeten zijn. Blijkbaar is het écht een must om al je doelen “SMART” te gaan formuleren, maar waarom eigenlijk? Sterker nog wat mag dat hele S.M.A.R.T. inhouden?
Wat is “SMART”?
S.M.A.R.T. staat voor:
S pecifiek
M eetbaar
A cceptabel
R ealistisch
T ijdgebonden
Waarbij in sommige gevallen de letters eventueel aangepast kunnen worden om het voor de persoonlijke situatie beter te maken.
Instructie voor de client en zijn verpleegkundige/verzorgende/zorgbegeleider
Specifiek
Omschrijf het doel extreem concreet. Het moet een waarneembaar resultaat beschrijven waaraan je een getal kan koppelen.
Zorg ervoor dat je antwoord kan geven op: Wie, Wat, Waar, Wanneer, én Waarom (om het motiverend te houden).
Meetbaar
Hoe weet je of je doel bereikt is? Hoeveel moet je doen? Hoe kun je dat meten?
Houd er rekening mee dat het belangrijk is om na te denken over wat je meet. Als je wilt afvallen bijvoorbeeld is Kilogrammen wegen een slecht idee. Je kan dan veel beter je vetpercentage meten, want dat is waar je van af wilt.
Acceptabel
Acceptabel gaat vooral over je afvragen of je geen ruzie gaat krijgen met mensen als je dit doel zou behalen. Zijn er mensen die je tegen gaan werken? Maar je wilt wel rekening houden met mensen waar je om geeft, of met je algehele gezondheidstoestand en of beperkingen.
Realistisch
Realistisch gaat over de haalbaarheid van je doel. SMART doelen mogen uitdagend zijn, maar niet té uitdagend. Het nadeel van té uitdagende doelen (die je wilt behalen) is dat je er verlamd door kan raken. Te uitdagend en stiekem weet je dat je het toch nooit zal halen, dus weg motivatie. Daarnaast is het een doel. En doelen zijn er niet altijd om te bereiken, vaak zijn ze er gewoon om richting te geven aan wat je doet.
Waar je echter wel altijd rekening mee wilt blijven houden is of je doel wel relevant is voor jou als mens.
Tijdgebonden
Wanneer begin je? Wanneer moet dit doel behaald zijn? Hoeveel tijd geef je jezelf?
Waarom S.M.A.R.T.?
SMART doelen zijn een goed idee omdat de meeste mensen van nature hun doelen veel te vaag en vrijblijvend formuleren. Een S.M.A.R.T.-Doel is een heerlijk concreet doel, en dus is de kans dat er in de praktijk wat van terecht komt gelijk een stuk groter.
Daarnaast is het ook erg fijn dat zo’n S.M.A.R.T. doel, doordat het zo extreem concreet is, door iedereen gelijk te begrijpen valt.
Wanneer S.M.A.R.T.?
Stel voor jezelf ongeveer een stuk of 5 doelen, namelijk:
Levensdoel
5-jarig doel
1- tot 2-jarig doel
Weekdoel
Dagdoel
Elk van deze doelen heeft zo hun eigen functie en meerwaarde.
Levensdoel: Geeft richting op de langere termijn
5-jarig doel: Hakt je levensdoel in een hapbaarder brokje
1- tot 2-jarig doel: Maakt je 5-jarige doel concreet en overzichtelijk
Weekdoel: Wat ga ik nú doen om dichter bij mijn jaardoel te komen?
Dagdoel: Wanneer ben ik tevreden over wat ik vandaag bereikt heb?
En eigenlijk is SMART alleen écht handig voor je 1- tot 2-jarig doel, en eventueel misschien voor je Weekdoel als je zo fanatiek bent.
Het is namelijk zo dat je doelen in de verre toekomst vager wilt houden, omdat die toekomst onvoorspelbaar is. Door dat doel dan vager te houden kan je makkelijker dromen, en hoef je het ‘grote plaatje’ niet constant aan te passen als er nieuwe ontwikkelingen zijn.
Doel
Dat je lange termijn doelen vaag zijn is helemaal niet erg, want je bent niet direct aan het werken richting dat doel. Je bent juist aan het werken richting het kleinere doel, wat je hebt afgeleid uit het langere termijn doel.
Voordelen van S.M.A.R.T.
Makkelijk te begrijpen: Als je jouw SMART doel goed geformuleerd hebt dan zou iedereen die het leest exact moeten weten wat het inhoud.
Extreem concreet: Geen discussie over mogelijk wat er nou daadwerkelijk bedoeld wordt.
Verplicht tot nadenken: Er zijn nogal wat criteria voor zo’n S.M.A.R.T. doel, dus je zult er echt even voor moeten gaan zitten om van jouw doel een SMART doel te maken.